4. MAJ 2020

Mindre matsvinn och mer energi till patienterna

65% mindre matavfall och 10% mer energi till patienterna. Detta fann man bland annat i de häpnadsväckande resultaten, där man på en avdelning på Rikshospitalet i Köpenhamn testade ett nytt system att servera kvällsmaten på, nämligen i Torus Pak lådor från Nemco.

Bent Andreasen, privat Business development manager och tidigare funktionschef för enheten mat och dryck på rikshospitalet, var huvudansvarig bakom projektet. Projektet som vidare också var en del av Bent Andreasens avhandling på MBA-utbildningen.

-Vi undersökte effekterna av att ersätta den normala kvällsmåltiden, där maten normalt hämtas på en buffévagn med portionsbaserad mat. Den portionsbaserade maten utformas utifrån den enskilde patienten och dennes önskemål, berättar Bent Andreasen.

Till patienternas stora glädje kunde de nu beställa sin mat via en iPad senast en timme före måltidstillfället. Deras personliga måltid blev sedan serverad på deras avdelning omedelbart före måltidstillfället. Alla måltider blev vägda före uppvärmning och servering. Tallriken, soppskålen eller förpackningen från efterrätten vägdes sedan igen efter att patienten var färdig.

Enligt en enkätundersökning tagen av patienterna var det av stor vikt att patienterna hade valmöjligheter. Möjligheten att välja både mellan olika rätter och storleken på dessa gjorde i sig att patienterna var mer tillfreds med middagen, även om maten var densamma.

Maten innehöll en högre proteinnivå, så även om några patienter bad om mindre portioner, ökade ändå energitillförseln per patient under testperioden i genomsnitt med 10%.

-Sätt både ur en ekonomisk och miljömässig synvinkel var det en rejäl reduktion på 65% mindre matavfall som registrerades. Det kan förvåna mig säger Bent Andreasen, att ett av landets största och mest inflytelserika storkök, trots resultaten inte önskar att testa detta i större skala!

Enligt Bent Andreasen har samma system varit i drift i många år med god erfarenhet på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och Rikshospitalet i Oslo.

Nemco var med i projektet och bidrog med Torus Pak tråge till portionsmåltiderna och även en Sealpac förpackningsmaskin.

Torus Pak trågen är funktionella och kan användas i alla professionella storkök. Trågen passar till både fryst och kyld mat. Maten kan sedan värmas upp med en mikrovågsugn eller med ånga.

Nu har systemet testats på en avdelning på Rikshospitalet. Testet visar att systemet med fördel kan användas inte bara på Rikshospitalet, utan också på alla andra sjukhus i Danmark. Det är också relevant i storkök, som levererar mat till äldre som bor i eget hem. Systemet kan såklart också utnyttjas i stora restauranger på olika typer av verksamheter, avslutar Bent Andreasen.

Nyheter

7 till 10 Maj 2024

Interzoo 2024 i Nürnberg

Träffa Nemco på Interzoo 2024 i Nürnberg.

Läs mer
1 februari 2024

Välkommen till Yanina Steneram

Vi är glada att välkomna Yanina Steneram som Technical Sales Specialist på Nemco AB

Läs mer
1 februari 2024

Välkommen till Kristian Wagner

Vi är glada att välkomna Kristian Wagner som ny CSO för Nemco Group

Läs mer
19 till 22 Mars 2024

Anuga FoodTec 2024 i Köln

Nemco kommer naturligtvis att vara på plats när Anuga FoodTec öppnar dörrarna för årets evenemang i Köln

Läs mer
22 till 26 oktober 2023

IBA 2023 i München

Nemco kommer naturligtvis att vara på plats när IBA öppnar dörrarna för årets evenemang i München

Läs mer
Ukrika Pålsson - Sales Coordinator - Nemco AB
1 juni 2023

Välkommen till Ulrika Pålsson

Vi är glada att välkomna Ulrika som vår nya säljkoordinator för den svenska marknaden.

Läs mer
1 april 2023

Namnändring

Tyska Vemag Anlagenbau blir Vetec Anlagenbau

Läs mer
4 till 10 maj 2022

Interpack 2023

Planerar du att besöka Interpack mässan 2023 kan du beställa din biljett hos Nemco. Du träffar oss varje dag.

Läs mer
Slicing & Packaging Days 2023
22 - 24 Mars 2023

Slicing & Packaging Days 2023

Kom till NEMCO SLICING & PACKAGING DAYS 2023 och upplev den senaste tekniken för skivning av kött, fisk och fjäderfä från Grasselli och Borncut.

Läs mer
2. JANUARY 2023

New CCO at Nemco with more than 30 years of industry experience

Thomas Holm, CCO at Nemco

Läs mer
February 2023

GRASSELLI webinar

Portion Cutter OSL + Horizontal Slicer KSL DV

Läs mer
Nemco, är en leverantör av maskiner, teknisk utrustning och förpackningar till den nordiska livsmedelsin-dustrin, har ingått ett avtal med Singer & Sohn GmbH gällande försäljning, marknadsföring och service av företagets lösningar i Danmark, Finland och Sverige.
Singer & Sohn GmbH

Nemco inleder ett nordiskt samarbete.

Nemco inleder ett nordiskt samarbete med tyska Singer & Sohn GmbH

Läs mer
CHARK-SM 26 & 27 OCTOBER 2022

Chark-SM i Göteborg

Möt Nemco på Chark-SM i Göteborg den 26 och 27 oktober 2022

Läs mer
Ses vi i oktober?

Ses vi på ScanPack i oktober?

Nemco är med både som partner och utställare, när Scanpack slår upp portarna till årets event i Göteborg den 4 oktober 2022.

Läs mer
Interpack 2022 - beställ din biljett hos Nemco
14 till 19 maj 2022

IFFA Trade Fair 2022

Planerar du att besöka IFFA mässan 2022 kan du beställa din biljett hos Nemco. Du träffar oss varje dag.

Läs mer
26th to 29th of April 2022

Anuga FoodTec 2022

Nemco kommer att vara på plats när årets Anuga FoodTec slår upp portarna den 26:e till den 29:e april 2022 i Köln, Tyskland.

Läs mer
2. November 2021

Nemco Inspirationsdagar 2021

Välkommen till NEMCO INSPIRATIONSDAGAR 2021 från 15 till 19 november: Se de senaste lösningarna och den nya tekniken inom fastvikts portionering.

Läs mer
20. AUGUSTI 2021

Ny Product Manager hos Nemco

Sandra Gabriel har anställts som ny produktchef på Nemco AB, som är Nordens ledande leverantör av lösningar till livsmedelsindustrin.

Läs mer
21. OKTOBER 2020

Nya möjligheter inom matproduktion med DJM och VEMAG

Nemco presenterar nya möjligheter till portionstillverkning från VEMAG Maschinenbau och en ny formningsmaskin tillverkad av DJM.

Läs mer
29. SEPTEMBER 2020

Nemco presenterar marknadens mest exakta portionscutter

Nemco tar tagit över försäljningen och marknadsföringen av maskiner från Borncut i Danmark, Finland och Sverige.

Läs mer