4. MAJ 2020

65% mindre matavfall och 10% mer energi till patienterna. Detta fann man bland annat i de häpnadsväckande resultaten, där man på en avdelning på Rikshospitalet i Köpenhamn testade ett nytt system att servera kvällsmaten på, nämligen i Torus Pak lådor från Nemco.

Bent Andreasen, privat Business development manager och tidigare funktionschef för enheten mat och dryck på rikshospitalet, var huvudansvarig bakom projektet. Projektet som vidare också var en del av Bent Andreasens avhandling på MBA-utbildningen.

-Vi undersökte effekterna av att ersätta den normala kvällsmåltiden, där maten normalt hämtas på en buffévagn med portionsbaserad mat. Den portionsbaserade maten utformas utifrån den enskilde patienten och dennes önskemål, berättar Bent Andreasen.

Till patienternas stora glädje kunde de nu beställa sin mat via en iPad senast en timme före måltidstillfället. Deras personliga måltid blev sedan serverad på deras avdelning omedelbart före måltidstillfället. Alla måltider blev vägda före uppvärmning och servering. Tallriken, soppskålen eller förpackningen från efterrätten vägdes sedan igen efter att patienten var färdig.

Enligt en enkätundersökning tagen av patienterna var det av stor vikt att patienterna hade valmöjligheter. Möjligheten att välja både mellan olika rätter och storleken på dessa gjorde i sig att patienterna var mer tillfreds med middagen, även om maten var densamma.

Maten innehöll en högre proteinnivå, så även om några patienter bad om mindre portioner, ökade ändå energitillförseln per patient under testperioden i genomsnitt med 10%.

-Sätt både ur en ekonomisk och miljömässig synvinkel var det en rejäl reduktion på 65% mindre matavfall som registrerades. Det kan förvåna mig säger Bent Andreasen, att ett av landets största och mest inflytelserika storkök, trots resultaten inte önskar att testa detta i större skala!

Enligt Bent Andreasen har samma system varit i drift i många år med god erfarenhet på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och Rikshospitalet i Oslo.

Nemco var med i projektet och bidrog med Torus Pak tråge till portionsmåltiderna och även en Sealpac förpackningsmaskin.

Torus Pak trågen är funktionella och kan användas i alla professionella storkök. Trågen passar till både fryst och kyld mat. Maten kan sedan värmas upp med en mikrovågsugn eller med ånga.

Nu har systemet testats på en avdelning på Rikshospitalet. Testet visar att systemet med fördel kan användas inte bara på Rikshospitalet, utan också på alla andra sjukhus i Danmark. Det är också relevant i storkök, som levererar mat till äldre som bor i eget hem. Systemet kan såklart också utnyttjas i stora restauranger på olika typer av verksamheter, avslutar Bent Andreasen.

Nyheter

4 till 10 maj 2022

Interpack 2023

Planerar du att besöka Interpack mässan 2023 kan du beställa din biljett hos Nemco. Du träffar oss varje dag.

Läs mer
Slicing & Packaging Days 2023
22 - 24 Mars 2023

Slicing & Packaging Days 2023

Kom till NEMCO SLICING & PACKAGING DAYS 2023 och upplev den senaste tekniken för skivning av kött, fisk och fjäderfä från Grasselli och Borncut.

Läs mer
2. JANUARY 2023

New CCO at Nemco with more than 30 years of industry experience

Thomas Holm, CCO at Nemco

Läs mer
February 2023

GRASSELLI webinar

Portion Cutter OSL + Horizontal Slicer KSL DV

Läs mer
Singer & Sohn GmbH

Nemco inleder ett nordiskt samarbete.

Nemco inleder ett nordiskt samarbete med tyska Singer & Sohn GmbH

Läs mer
CHARK-SM 26 & 27 OCTOBER 2022

Chark-SM i Göteborg

Möt Nemco på Chark-SM i Göteborg den 26 och 27 oktober 2022

Läs mer
Ses vi i oktober?

Ses vi på ScanPack i oktober?

Nemco är med både som partner och utställare, när Scanpack slår upp portarna till årets event i Göteborg den 4 oktober 2022.

Läs mer
14 till 19 maj 2022

IFFA Trade Fair 2022

Planerar du att besöka IFFA mässan 2022 kan du beställa din biljett hos Nemco. Du träffar oss varje dag.

Läs mer
26th to 29th of April 2022

Anuga FoodTec 2022

Nemco kommer att vara på plats när årets Anuga FoodTec slår upp portarna den 26:e till den 29:e april 2022 i Köln, Tyskland.

Läs mer
2. November 2021

Nemco Inspirationsdagar 2021

Välkommen till NEMCO INSPIRATIONSDAGAR 2021 från 15 till 19 november: Se de senaste lösningarna och den nya tekniken inom fastvikts portionering.

Läs mer
1. September 2021

Nemco AB stärker ytterligare den svenska organistionen

Hans Appelgren har anställts som ny Product Manager på Nemco AB.

Läs mer
20. AUGUSTI 2021

Ny Product Manager hos Nemco

Sandra Gabriel har anställts som ny produktchef på Nemco AB, som är Nordens ledande leverantör av lösningar till livsmedelsindustrin.

Läs mer
28. OKTOBER 2020

Ny projektledare på Nemco AB

Nemco kan nu presentera ytterligare en nyanställd medarbetare: Lars-Göran Malmberg är ny projektledare på Nemco AB.

Läs mer
21. OKTOBER 2020

Nya möjligheter inom matproduktion med DJM och VEMAG

Nemco presenterar nya möjligheter till portionstillverkning från VEMAG Maschinenbau och en ny formningsmaskin tillverkad av DJM.

Läs mer
29. SEPTEMBER 2020

Nemco presenterar marknadens mest exakta portionscutter

Nemco tar tagit över försäljningen och marknadsföringen av maskiner från Borncut i Danmark, Finland och Sverige.

Läs mer
24. AUGUSTI

Nemco har ny servicechef

Claus Skræm tillträdde nyligen tjänsten som servicechef hos Nemco, han kommer närmast från 2M El-Installation A/S. Claus är utbildad elektriker, han har arbetat som projektledare och operationschef samt teknikeransvarig.

Läs mer
15. JUNI 2020

Quantum X1500 Trimmer® från Bettcher – ergonomisk, flexibel och hållbar

Bettcher Industries Inc. presenterar nyheten Quantum Flex Trimmer X1500 – den perfekta användningen för trimning av fläsk.

Läs mer
4. MAJ 2020

Mindre matsvinn och mer energi till patienterna

65% mindre matavfall och 10% mer energi till patienterna. Detta fann man bland annat i de häpnadsväckande resultaten, där man på en avdelning på Rikshospitalet i Köpenhamn testade Torus Pak lådor från Nemco.

Läs mer
1. SEPTEMBER 2020

Nemco presenterar flowpacklösning i världsklass

Från den 1 augusti 2020 hanterar Nemco all försäljning och marknadsföring i Sverige och Danmark från den italienska producenten PFM.

Läs mer
1. APRIL 2020

Bettcher-utrustning nu via Nemco till Estland och Finland

Den 1.4.2020 tar Nemco över försäljning, service och reservdelar på den estniska och finska marknaden av Bettcher Industries i USA.

Läs mer